Wyprawa do Kurort Jonsdorf i Kurort Oybin 29.05.2010 r. W bardzo wczesny sobotni poranek 18-osobowa (w tym 2 dzieci) grupa turystów wybrała się na penetrację Gór Żytawskich. Pierwszy etap to podróż do Zgorzelca, skąd szybciutko busem na dworzec w Gorlitz gdzie czekał na Nas pociąg do Zittau. Z jego okien mogliśmy oglądać zrekultywowane tereny po byłej kopalni węgla brunatnego w Hagenwerder. Ten przejazd jest o tyle ciekawy, że pociąg jadący z Gorlitz do Zittau w dużej części jedzie przez terytorium Polski. Po dotarciu do Zittau przechodzimy na dworzec kolejki wąskotorowej mającej w tym roku 120 urodziny i udajemy się „ciuchcią” do Kurortu Jonsdorf. Opuszczamy kolejkę i udajemy się do „Schmetterlingshaus” – w którym oglądamy super urządzone terraria z owadami, płazami, gadami no i oczywiście wchodzimy do olbrzymiej motylarni, gdzie nad głowami krążą nam bajecznie kolorowe, egzotyczne motyle. Pełni wrażeń opuszczamy motylarnie i przemieszczamy się przez Jonsdorf podziwiając wspaniale zachowane zabytki budownictwa łużyckiego. Opuszczamy malownicze miasteczko i rozpoczynamy wędrówkę widokowym szlakiem prowadzącym do Kurort Oybin. Po drodze zaliczamy fajne miejsca pozwalające się posilić a także nacieszyć oczy kapitalnymi widokami. Po dotarciu do Oybin zwiedzamy to uroczo położone miasteczko wraz z jego oryginalnymi zabytkami i udajemy się w drogę powrotną. Godzinną przerwę w Gorlitz wykorzystujemy na szybki spacer po głównym deptaku tego miasta.

Do zobaczenia na kolejnej imprezie!

Z turystycznym Pozdrowieniem!!!

205206207208209210212213