sobotka201701Korona Sudetów – Ślęża 4.11.2017 W ramach Korony Sudetów tym razem pojechaliśmy zdobywać Ślężę. Jako że góra nie jest zbyt wysoka rozpoczęliśmy od niedawno udostępnionej do zwiedzania kopalni magnezytu w Wirach. Kopalnia funkcjonowała w drugiej połowie XX wieku, a obecnie jest utrzymywana w stałej gotowości i czeka na lepsze czasy. W połowie roku otwarto trasę turystyczną długości ok. 2 km i można tam obejrzeć wnętrze chodników, a także spróbować znakomitej wody mineralnej, która przepływa chodnikami kopalni. Niestety w chwili obecnej pozyskiwanie jej do celów handlowych jest nieopłacalne i cały ten skarb ląduje w rowach odpływowych.

Po zwiedzeniu kopalni udaliśmy się na przełęcz Tąpadła skąd dwoma trasami wyruszyliśmy na Ślężę. Atrakcyjniejsza choć trudniejsza trasa wiodła szlakiem niebieskim Skalną i Olbrzymki na sam szczyt Ślęży gdzie stoi wieża widokowa. Schody są już po remoncie, ale ciężko się wchodzi z plecakiem gdyż otwory pomiędzy piętrami są bardzo wąskie. Lepiej więc plecak zostawić na dole. Druga grupa wybrała żółty szlak spacerowy i to ona pierwsza zameldowała się na szczycie.

W domu turysty panował niesamowity tłok. Wszystkiemu winna piękna pogoda, która wygnała ludzi z domów. Nie zabawiliśmy tam długo tylko tyle ile trzeba było na potwierdzenie pobytu w książeczkach Korony Sudetów. Na dół szliśmy też różnie. Jedni przez Wieżycą a inni omijając ją. Ostatecznie dotarliśmy do Domu Turysty pod Wieżycą gdzie skąd po posiłku wyjechaliśmy do domu.

Kolejny szczyt do Korony Sudetów to Kłodzka Góra, a to jeszcze w listopadzie przy okazji podsumowania sezonu turystycznego, a więc do zobaczenia na szlaku.

Krystyna Drozd