kopa201709Korona Sudetów Góry Izerskie – Wysoka Kopa 26.08.2017 Kolejnym punktem na mapie „Korony Sudetów” są  Góry Izerskie z ich najwyższą kulminacją – Wysoką Kopą. Jedziemy autokarem do Jakuszyc. Wędrówkę rozpoczynamy na Polanie Jakuszyckiej, na której już od rana ma miejsce Letni Bieg Piastów. Zawodnicy biorący udział w biegu towarzyszą nam przez całą wędrówkę.

Po niespełna dwóch godzinach spokojnego marszu docieramy na „dach” Gór Izerskich. Okazało się, że w tym dniu z okazji 20-lecia istnienia Korony Gór Polski na wszystkie 28 szczytów w całej Polsce organizowane są jednoczesne wejścia. Jednym z nich oczywiście jest Wysoka Kopa. Mamy więc okazję do spotkania ze zdobywcami Korony Gór Polski oraz przybijamy okazjonalny stempel do książeczek. Nie mogło zabraknąć pamiątkowej fotografii na szczycie. Nadchodzące chmury zmuszają Nas do opuszczenia wierzchołka i szybkiego marszu  do następnego punktu jakim jest Wysoki Kamień. Niebo zaciągnęło się chmurami i zaczęło padać. Po drodze „rzut okiem” na Kopalnie Kwarcu „Stanisław” na Izerskich Garbach. Na Wysoki Kamień wchodzimy już przy słonecznej pogodzie. Tam obowiązkowy postój na delektowanie się pięknymi widokami, pyszną szarlotką i zimnym piwem. Z Wysokiego Kamienia schodzimy do Szklarskiej Poręby i wracamy autokarem do Legnicy. W imprezie udział wzięło 31 osób w tym 2 młodzieży.