spacer201706
   Spacer Noworoczny j
est nową, ale za to coraz popularniejszą imprezą staje się w klubie. To już trzeci raz spotkaliśmy się aby zobaczyć jak zaczął się Nowy Rok w terenie. Korzystając z tego, że święto Trzech Króli jest dniem wolnym od pracy wyruszyliśmy z Legnicy już w piątek. Nawet trudno powiedzieć że bladym świtem, bo 6 rano w styczniu to jeszcze noc, wyjechaliśmy pociągiem do Janowic Wielkich. W kraju zapowiadano tęgie mrozy,

ale na Dolnym Śląsku temperatura oscylowała wokół -10°C. Świeży śnieg przysypał pięknie ziemię i w tej scenerii wyruszyliśmy Doliną Bobru w kierunku Ciechanowic, a następnie już szosą do Świdnika. W związku z zaspami na drogach polnych zdecydowaliśmy się przynajmniej częściowo na wariant szosowy. Naszym celem było gospodarstwo agroturystyczne „Podkówka” gdzie gościnna gospodyni przygotowała dla nas znakomity posiłek.
Jak sama nazwa gospodarstwa wskazuje musiały tam być konie więc odwiedziliśmy tamtejszą stajnię. Piękne zwierzęta przygotowywane były zarówno do jazdy wierzchem jak i w zaprzęgu. Na zdjęciach widać że chętnie też pozowały.
Dzień w styczniu jest jeszcze bardzo krótki więc po 16-tej wyruszyliśmy w drogę powrotną, czyli do stacji kolejowej w Ciechanowicach. Droga niby krótka, ale w związku z tym, że zmrok zapadał szybko musieliśmy oświetlać sobie drogę czym kto mógł. Najlepiej jednak prezentowały się elementy odblaskowe na odzieży i plecakach.
Szczęśliwie dotarliśmy do stacji kolejowej i z jedna przesiadką po godzinie 21-ej znaleźliśmy się w Legnicy.
Po tej wycieczce możemy sezon turystyczny w roku 2017 uważać za otwarty. Z niecierpliwością oczekujemy kolejnych wypraw.

Do zobaczenia na szlaku.

Krystyna Drozd