03  czy pani te chce pomalowaPogórze Kaczawskie - 4.12.2004 Grudniowy poranek powitał nas słoneczną pogodą, ale humory nie były tak dobre, gdyż autobus spóźnił się ponad godzinę. Najważniejszym punktem tego dnia była fabryka ozdób choinkowych "Vitbis" w Złotoryi. Poznaliśmy specyfikę produkcji bombek i teraz każdy z szacunkiem będzie obchodził się z tymi cackami. A jest to niezwykle uciążliwa praca, szczególnie jeśli chodzi o zapachy. Następnym etapem był Lwówek Śląski gdzie oglądaliśmy jeden z najwspanialszych ratuszy w Polsce a w nim muzeum historyczne, izbę tortur, loch głodowy i wspaniałe sklepienia stworzone przez słynnego Wendela Rozkopfa. Z ratusza udaliśmy się oglądać wspaniałe zabytki miasta wraz z najstarszym browarem, gdzie waży się najlepsze polskie piwo ( to nie żart!). Wycieczkę kończymy u znanego społecznika Michała Sabadacha w Uniejowicach, gdzie oglądamy pamiątki po Armii Radzieckiej i Ludowym Wojsku Polskim.